Sierkurk,Zierkorken,bottlestoppers

 

   

Don Camilo

Don Camillo

De eerste sierkurken kreeg ik in mijn bezit toen ik in 1982 in Utrecht de Black Horse Bar overnam, iedere fles achter de bar was voorzien van zo'n kleinnood. Het geheel was mede bepalend voor de sfeer in deze bar. Samen met de vele curiosa aan de wand die ook vaak onderwerp waren van recencies in de pers (lokaal en internationaal).

Toen enkele jaren later de plaatselijke omroep van start ging met TV uitzendingen was een van hun eerste produkties opgenomen in dit etablisement en begn de film met de titel "Delen door een"  met een shot van de flessen achter de bar allen voorzien van een sierkurk.

                           

 

 

 

clouwn uit keulen

 

 

De "Black Horse Bar"  (tavern) bestaat inmiddels niet meer, op deze lokatie is nu het studentencafe "De Steeg" gevestigd met een voor deze tijd moderne en strakke inrich-ting en voorzien van een bijpassend geluidsniveau, nog steeds erg populair in het centrum van de oude city.

De verzameling sierkurken heeft enige jaren in de schuur gestaan tot het moment dat ik bij een bezoek aan Bordeau (Frankrijk) in een wijncenter een collectie kuren te zien kreeg die de verzamelaar weer n mij wakker maakte, sindsdien is de verzame-ling alleen maar sterk gegroeid.

De collectie bestaat uit sierkurken van alle soorten, houtsnywerk van "ANRI"  uit  Italie en "Het huis van de 1000 klokken" uit het zwarte Woud  (Duitsland) Metalen figuren, porcelein, tin, kunststof met echte kurk of hele moderne met een van nieuw materiaal gemaakte onderzijde.

       

 

.

                                              

                                                                                                                                 

 

Van sierkurken (Koppen) kom je al snel op genever-  en whiskeyflessen in de vorm van figuren en vandaar op mini-decanters zoals van o.a. de Erven Lucas Bols en de firma Rynbende & zoon. en natuurlijk zijn inmiddels verschillende items aan de verzameling toegevoegd.

 

 

                                                   

 

 

 

    

                                                                 

                                                                      

 

                                                           

Laatste wijziging op: 24-09-2005 07:27